3 бер. 2020 р.

Визначні місця Великобританії

Великобританія — це і найбільший острів Європи, і держава, що об'єднує країни Британських островів: АнгліюШотландіюІрландію та Уельс. Самобутня культура і природа цих країв створили визначні місця, відомі у цілому світі!

Цікаві місця Великобританії:
 Стоунхендж — композиція з кам'яних брил до 8,5 м заввишки, що відтворює будову Сонячної системи. Пам'ятці близько 5 тисяч років, а про її призначення досі розмірковують вчені. Обсерваторія, місце культу чи велетенський календар — кам'яне кільце на пустці поблизу Солсбері незмінно приваблює туристів.



 Музей вікінгів у м. Йорк описує побут розбишак із півночі за допомогою предметів, що справді їм належали. Експозиція знаходиться під землею і базується на 40 000 артефактів, знайдених тут археологами. Відтворено 5 будиночків та постаті вікінгів різного віку.


 Замок Бомаріс в Уельсі — найбільш неприступний фортечний комплекс Великобританії. Кам'яна кладка його мурів і башт досі вражає могутністю. Щоправда, рів із водою зберігся лише з одного боку, а з іншого впритул до замку розташовані дитячі майданчики. 


 Віндзорський замок — найбільший замок світу і найромантичніший в усій Англії. Фасад будівлі простягся на довжину понад півкілометра, а ширина башт складає 165 м. Вік цієї споруди — майже тисяча років, останні 100 її назву носить чинна династія монархів. Королівська резиденція Віндзорів чудово збереглася й гордо височіє посеред парку над річкою Темза.


 Британський музей — найдавніший у світі, заснований у середині XVIII ст. й наповнений безцінними експонатами. Зали музею охоплюють останні 4-5 тисячоліть історії людства. У колекціях старожитностей є твори з АфрикиЄгипту, Стародавнього Сходу і, звісно, Європи. Споруда музею наслідує грецьку античність, а на його подвір'ї розташовано круглий читальний зал з куполом.

 Вестмінстерське абатство — готичний храм, у якому досі коронують монархів Британії. Цю визначну пам'ятку споруджували протягом 500 років, використовуючи храмовий комплекс для поховань правителів і поетів. Усього тут захоронено близько 3 000 видатних британців. Середньовічний храм відомий 68-метровим фасадом з двома вузькими баштами й стрілчастим вікном.

 Тауерський міст — символ Лондона, встановлений над річкою Темзою 125 років тому. Виконаний у стилі вікторіанської готики й тому здається давнішим, ніж є насправді. Між двома баштами, уґрунтованими на річковому дні, діє розвідна конструкція. Половинки мосту підіймають, щоб пропустити великі судна. На висоті 40 м над ними башти сполучає пішохідна галерея, яку нині використовують як оглядовий майданчик.

 Національний парк Лох-Ломонд і Троссахз — це не просто 2 тисячі квадратних кілометрів Шотландії. Це 4 природні зони, які відкривають скарбницю краю: заповідний ліс, озерна долина, високогір'я і 30 островів на найбільшому прісноводному озері Великобританії. Пересуватись парком можна на яхті, човні або велосипедом.

 Бен Невіс - найвищий пік британських островів (1344 м), підйом на який триває близько 8 годин. Туристи долають висоту заради чудових панорам Шотландії, скелелазіння і гірськолижних розваг.

 Дорога гігантів у Північній Ірландії — природне утворення, що нагадує бруківку. Завдяки вулкану на узбережжі Козвей-Кост з'явились вертикальні стрижні з базальту. Вони мають правильну 6-кутну форму в перерізі і щільно прилягають один до одного. Сіро-чорна базальтова стежина спускається з гір у море. Місцеві мешканці вважають, що незвичною бруківкою раніше крокували гіганти.

 Собор Святого Патрика в Дубліні — найбільший собор Ірландії, зведений у ХІІ ст. Тут панує готика і вікторіанський стиль, під склепінням підносяться звуки органу, а сусідня річка не раз пробувала підтопити кам'яні стіни. Цікаво, що в країні, де 95% населення є католиками, кращий собор столиці збирає на недільну службу протестантів — англіканців.


Немає коментарів:

Дописати коментар